Wachten op een vaccin

Wat bezielt mensen om te slepen met rollen wc-papier, met pakken koffie of met zakken bloem? Het is de angst voor een onbekende en beangstigende ziekte die de samenleving overvalt. Nee, dan Amerika: daar hamsteren ze vuurwapens. Want het zou zomaar kunnen dat je zo’n geweer nodig hebt om je te verdedigen. Het coronavirus is al erg genoeg. Coronagekte is een brug te ver.

(…)

Toch wacht iedereen met smart op het einde van dat afstand houden, de quarantaines, het thuiswerken. Want dat valt niet mee met kinderen die niet naar school kunnen en toch huiswerk moeten maken, terwijl de ouders telefonische vergaderingen houden en deelnemen aan conference calls. Het Paard is op slot, Paradiso dicht, het Concertgebouw gesloten. De geplande evenementen moeten later worden ingehaald. Maar komt Joe Henry nog wel naar Paradiso? Wat moet de fan met zijn kaartje?

(…)

Het is wachten op een vaccin. De enige manier om het coronavirus te verslaan is tenslotte een medicijn. Elk zichzelf respecterend farmaceutisch concern zoekt zich suf naar hét middel. De Amerikaanse president Trump vertrouwt erop dat een Amerikaans bedrijf het zal vinden. En als het een buitenlands bedrijf is, wil hij dat kopen. Gelukkig heeft de Duitse regering daar een stokje voor gestoken.