Vakantieherinnering

beeld © Piet Franssen

Zelfs op die foto’s is te zien dat het drukker wordt. Meer mensen struinen over het Dogeplein, auto’s rijden rond de Arc de Triomphe, kano’s peddelen op de Ardèche. Maar de vakantiekiek is een blijverdje gebleken. Sommige fotografen – amateur of professioneel – proberen iets extra’s aan deze portrettengalerij te geven. Zij brengen een rode draad aan in de serie.

(…)

Zo iemand is huisarts Piet Franssen, die zijn eigen vrouw liefdevol in hun vakanties in de jaren vijftig fotografeert. Waar zij ook zijn, wat zij ook bezoeken, hij neemt zijn eega in beeld. Jaar in, jaar uit een foto van haar met een steeds wisselende achtergrond. Maar wel met steeds dezelfde wederzijdse liefde die van de foto’s spat.

(…)

Jaren na het overlijden van zijn vader vindt fotograaf Flip Franssen deze juweeltjes op zolder en ziet zijn moeder voor het eerst op haar best in de serie. In een typische jaren 50-jurk in een verder verlaten bergdal, op de voorgrond tussen flanerende matrozen, op het strand. Andere kleding, nieuwe zonnebril, maar altijd dat stralende gezicht.