Tuinhuisje

Tuinhuisjes zijn er in alle soorten en maten. Met overkapping, zonder. Met een aangebouwde kas en zonder. En wat er allemaal niet in kan: grasmaaiers, schoffels, kettingzagen, fietsen, doorgezakte stoelen en veel oude meuk.

(…)

Die tuinhuisjes zijn lang het voorrecht van de rijken geweest. Wie arm was, kon zich geen tuin veroorloven en al helemaal geen schuurtje. Misschien hadden de mensen in arme buurten een ‘gemak’ buiten, maar een buiten-wc is iets anders dan een opbergruimte voor gereedschap. Op het platteland hadden de boeren schuren en stallen genoeg voor hun spullen en vee.

(…)

En nu heeft elke zichzelf respecterende huiseigenaar met een beetje tuin een huisje in de hoek. Met een overkapping waaronder een buitenkachel staat, of zelfs een buitenkeuken om ook bij minder goed weer toch lekker buiten te kunnen zitten. Of zonder zo’n comfortabel extraatje, maar als opslag voor gereedschap en het rollend materieel: fietsen, brommers, scooters en soms zelf een Harley Davidson, die als het ding er schuin in wordt gereden net past zonder dat de deur het dure blik raakt.