Ronde van Spanje

Van de drie grote wielerrondes in het peloton is de Tour de France de bekendste en vooral populair bij de ‘zomervakantie-wielerfan’. Serieuzere wielerliefhebbers hebben doorgaans wat meer met de Giro in Italië en de Vuelta in Spanje. Maar één ding hebben ze wel gemeen: ze vinden wielrennen de mooiste kijksport die er is.
 
De Ronde van Spanje start dit jaar in Utrecht met een ploegentijdrit, om na een paar etappes door Brabant naar het zuiden te vertrekken en in september in Madrid te finishen. Er staan twee Nederlandse teams aan de start: Jumbo-Visma en DSM.
 
Maar welke rondes of eendaagse wedstrijden een ploeg ook rijdt, aan het begin van ieder nieuw seizoen moet de ploegfoto worden gemaakt. En die zijn een genot om naar te kijken en te bestuderen.
 
De wielrenners van de ploeg worden met een fiets en een auto in het decor gepositioneerd: vaak op het grasveld of in bosrijke omgeving. Vanaf de jaren tachtig werden de ploegen en het management naar een bedrijfshal of fotostudio gehaald en werd de boel zorgvuldig uitgelicht.