Willem

beeld © Willem Middelkoop

In de internationale monetaire wereld wordt regelmatig verwonderd opgekeken als Willem Middelkoop vertelt dat hij twintig jaar fulltime-fotograaf in Nederland is geweest. Het staat op zijn curriculum: bijna onderaan op een lange lijst met functies zoals beurscommentator, oprichter van de digitale goudwinkel AmsterdamGold, publicist en directeur van het beleggingsfonds Community Discovery Fund.

(…)

Middelkoop is een hard-nieuwsfotograaf, zegt hij, die vooral het ‘jaagwerk’ deed en in zijn jonge jaren als een magneet werd getrokken door alles wat spannend was. In zijn fotoboek Code Willem staat een indrukwekkende selectie ongelukken, schietincidenten, krakersrellen, dagelijks straatleed en het beeld van een politiehond die de fotograaf in zijn arm probeert te bijten.

(…)

Middelkoop had er alles voor over om eens zo’n World Press-foto te maken, die hij als tiener bij zijn familie in dat boek had gezien. Zijn beeld van de brandende Bijlmerflats is zo’n foto, vindt Middelkoop. Op zondagavond 4 oktober 1992 had hij bij Het Parool sportfoto’s ingeleverd, toen zijn tipgever belde over een vliegtuig dat zojuist was neergestort in Amsterdam-Zuidoost.