redactie

Hollandse Beelden is een nieuw beeldmagazine voor iedereen met interesse en liefde voor de Nederlandse fotografie. Een kwartaalblad, tussen fotoboek en tijdschrift. Het magazine, ontstaan omdat het er niet was terwijl er zoveel te zien is. Klassiek, gedegen, zonder opsmuk, zoals het hoort. Een blad van kijken en terugkijken.

 

Hollands Beelden is een initiatief van fotograaf en uitgever Roel Rozenburg (voorheen NRC Handelsblad en Vrij Nederland). In de redactie zitten Nicole Robbers (NRC Handelsblad, zelfstandig beeldredacteur), Martijn Beekman (voorheen Volkskrant) en Elske Koopman (zelfstandig journalist).

 

Hollandse Beelden toont de Nederlandse documentaire en nieuwsfotografie in al zijn facetten. Nederland heeft een rijke geschiedenis aan bekende documentaire- en nieuwsfotografen, een onmetelijke collectie bij Hollandse Hoogte en het Nationaal Archief, ‘oude’ fotografen met een staat van dienst en dito verhalen en genoeg jong talent.

 

In het eerste nummer van Hollandse Beelden: Jan, die blind is en bijna alles nog alleen doet, de Haagse fotograaf Jos van Leeuwen, Elly en haar dagelijks werk als koeienfotograaf, demonstreren op het Binnenhof, het Nederlands Kampioenschap Jeugdwielrennen door Merlin Daleman, de partytent in het Hollandse landschap van Werry Crone, een beeldverhaal over Mikey van Kiki Groot en het leven in de Bossche wijk Graafsewijk door John van Hamond.

 

Hollandse Beelden laat zien dat fotografie niet alleen een vak is, maar ook betrokkenheid, bewondering, relativering en creativiteit.
Maar bovenal liefde voor die Nederlandse foto.