Code Willem

beeld © Willem Middelkoop

Neem nu een abonnement op Hollandse Beelden en ontvang het fotoboek Code Willem van Willem Middelkoop gratis. In nummer zeven van Hollandse Beelden een mooi interview met Middelkoop. Het abonnement loopt door tot en met nummer tien en kan daarna worden verlengd.

 

De titel Code Willem verwijst naar de geheimtaal die de Amsterdamse politie destijds gebruikte voor vuurwapengevaarlijke figuren. Middelkoop kreeg ermee te maken toen hij uit Drenthe vertrok om een opleiding te volgen aan de confectieacademie in Amsterdam. Niet omdat mode hem zo boeide, maar omdat de hoofdstad de voornaamste bron was van nieuws. En waar nieuws was, wilde de jonge aspirant-fotograaf zijn.

 

Middelkoop ontpopte zich als een nieuwsjager van het zuiverste soort. Hij volgde brandweer en politie via de scanner en was meestal als een van de eersten ter plaatse, getuige de tientallen breed uitgemeten zwart-witfoto’s in het boek. Naar het voorbeeld van de Amerikaan Weegee, Middelkoops grootste inspiratiebron, fotografeerde hij liquidaties op straat, brandweerlieden die mensen uit brandende huizen redden, krakersrellen, ontruimingen, politie te paard, een ontspoorde tram en de vliegtuigramp in de Bijlmer. Harde beelden wisselen af met de redding van een kat of een jongetje dat zijn arm niet meer uit een kauwgomballenautomaat kon krijgen. Het zijn beelden zonder omwegen: dít is wat er gebeurt. De dynamische, soms rauwe foto’s zijn verpakt in een stijlvolle, strakke lay-out, die je eerder bij een kunstboek zou verwachten. Geen foto op de linnen cover, maar grote, met zorg gekozen cijfers en letters.

 

Code Willem
285 x 220 mm staand
genaaid gebonden
144 pagina’s
uitgave 2012
winkelprijs € 49,95

 

kijk en lees verder neem een abonnement en ontvang Code Willem gratis