ANP Nieuwsfoto van het jaar

De vijf genomineerde nieuwsfoto’s voor de ANP Nieuwsfoto van jaar – voorheen de Jos van Leeuwen Fotoprijs – zijn: Ramon van Flymen met gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire, Bart Maat met Kajsa Ollongren die het Binnenhof verlaat na een positieve coronatest, Remko de Waal met Max Verstappen na het winnen van het wereldkampioenschap Formule 1. Koen van Weel met mensen die steunbetuigingen achterlaten aan Peter R. de Vries en Robin van Lonkhuijsen met demonstranten van Nederland in Verzet op het Museumplein.
 
De prijs is voor het vierde jaar uitgereikt en is door ANP, Hollandse Hoogte en Hollandse Beelden in het leven geroepen uit liefde voor de echte Nederlandse nieuwsfotografie.
 
De beste nieuwsfoto van 2021 is volgens de jury gemaakt door Bart Maat met Kajsa Ollongren die het het Binnenhof verlaat na een positieve coronatest. Deze en nog 99 nieuwsfoto’s staan in het jaaroverzicht.
​ 
De jury: Leo Blom, onafhankelijk beeldadviseur, Angeliek de Jonge, fotograaf en Dick Möller, chef foto De Telegraaf. Wedstrijdsecretaris Roel Rozenburg, hoofdredacteur Hollandse Beelden
 
 
ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021

Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020