Pannebakkerijen

beeld © Aart Sliedrecht

Al sinds zijn jeugd is Aart Sliedrecht actief bezig met fotografie. Op jonge leeftijd stond hij in de donkere kamer en ook na zijn pensionering brengt hij hier als documentairefotograaf veel tijd door. Sterker nog: toen hij in 2014 zijn werkzame leven afsloot, begon een nieuw avontuur als documentairefotograaf na het volgen van de Masterclass Documentary Photography bij Noorderlicht, centrum voor documentairefotografie in Groningen.
 
Aart woont en werkt in Woerden, dat in 1372 stadsrechten verwierf en nu zijn 650-jarig bestaan viert. Het voor de stad kenmerkende icoon van het verleden is de nog bestaande Dakpannenfabriek. Het rijtje huizen dat ernaast staat, ‘Pannebakkerijen’, wordt nog steeds bewoond. De woningen werden eind 19e eeuw gebouwd en tot ver in de jaren vijftig van de vorige eeuw woonden hier de fabrieksarbeiders met hun gezinnen, die gezamenlijk een hechte groep vormden. Dat was in de tijd dat kinderarbeid nog welig tierde en scholing bepaald geen vanzelfsprekendheid was.
 
Het stadsjubileum bleek een mooi haakje om de huidige bewoners, een gemêleerd gezelschap van jong tot oud, te vragen mee te werken aan een documentaire over de huizen en hun bewoners, toen en nu. Ruim twee jaar was Aart bezig met de voorbereidingen en uitvoering van dit project, met als doel een uniek portret van een karakteristiek buurtschap in Woerden.