Oranje Baby

beeld © Ruud Frings

Prins Claus, Rob de Nijs en een PTT-telefoniste hebben iets gemeen: ze komen alle drie voor in een nu ontdekte en nooit eerder gepubliceerde fotoreportage over de nationale tv-uitzending bij de geboorte van prins Willem-Alexander, bijna vijftig jaar geleden.

Het was in het voorjaar van 1967 wachten op de eerste baby van kroonprinses Beatrix en prins Claus. De binnen- en buitenlandse pers stond paraat en medio maart was de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bij kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche al gestart met de opbouw van een legertent die zou dienen als perscentrum, inclusief postkantoor met alle noodzakelijke telex- en telefoonverbindingen.

(…)

De redactie van Hollandse Beelden zocht naar het verhaal achter de bonte verzameling ogenschijnlijk lukraak geschoten foto’s. Het beeld van prins Claus, ontspannen met sigaret, bij een caravan met bloemetjesgordijn, is intrigerend. Net als de tientallen foto’s van een divers gezelschap artiesten, zoals The Shepherds, Ria Valk, Rob de Nijs, Bueno de Mesquita en Thérèse Steinmetz. En wie waren die serieus ogende heren die de veelal rokende journalisten met zekere regelmaat toespraken vanachter een kantinetafel?