Koos

beeld © Roel Rozenburg

In het voorjaar viel Koos weer eens van zijn fiets. Als altijd had hij zijn helm op, dat wel. Maar hij liep een ernstige beschadiging van zijn hersenen op, met blijvend gevolg. Na een paar weken ziekenhuis bleek terugkeer naar huis geen optie meer. Koos ging in het Prinsenhof wonen.
 
In de jaren vijftig was hij een getalenteerd amateur-wielrenner en een van zijn lokale succesen was het winnen van de Ronde van het Capitol in Den Haag. In de nadagen van zijn bescheiden wielercarrière verloor hij nog nipt, op de voormalige paardenbaan van Nootdorp, een eindsprint van Jan Janssen.
 
Vijfenzestig jaar later en vele honderduizenden fietskilometers verder veranderde een kleine stuurfout het dagelijkse bestaan. Niet meer met de fiets naar zijn antiekwinkel in Delft. Niet meer zelfstandig kunnen wonen. 
 
Koos deelt nu met een kamergenoot een bescheiden kamer, met een rood gordijn als scheiding. Ze kijken uit op de afdeling met bewoners die er nog slechter aan toe zijn. Slechts een paar spullen konden mee naar zijn nieuwe onderkomen. Hij staat op de wachtlijst voor een eigen kamer.
 
Zijn dagen zijn overzichtelijk ingedeeld: op vaste tijden eten en tussendoor voor de ingang van het wooncomplex op het bankje zitten, zijn dagelijkse rondje lopen in het nabijgelegen Park Hulp en Heil en naar de koikarpers kijken in de vijver van de binnentuin.