Jozias

beeld © Roel Rozenburg

Het eerste themanummer van Hollandse Beelden De stad is van ons allemaal  gaat over de vertrekkende burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen. Met beelden van ondermeer: Jos van Leeuwen, Dick Teske, Martijn Beekman, Phil Nijhuis en Roel Rozenburg. Met passages uit de vele toespraken die Van Aartsen heeft uitgesproken in het bijna negen jaar durende burgemeesterschap.
 
‘Een stad moet groeien, niet krimpen. En dat onze stad groeit, dat is in de eerste plaats de verdienste van u, van al die Hagenaars die zich, dag in, dag uit, met hart en ziel inzetten voor Den Haag en de Hagenaars. Dat maakt onze stad, naast de aanwezigheid van internationale instellingen, bedrijven en opleidingen, juist zo sterk. Los van alle bedrijvigheid en van alle prestige, bepaalt het sociale weefsel van de stad de kracht van Den Haag.
 
Internationale stad van vrede en recht, zo staan we tot in de uithoeken van de wereld bekent. Maar, ik heb dat al vaker gezegd, Den Haag kan dat alleen maar zijn als er om te beginnen gerechtigheid is voor de Hagenaars zelf. Dat zij zich zelf kunnen zijn, zich kunnen ontwikkelen, voldoening kunnen vinden in hun werk en geluk in hun leven. Stad van vrede en recht, dat begint op straat, op school en op het werk, waar we op een prettige en sociale manier met elkaar willen omgaan’.