Jos van Leeuwen Fotoprijs

Alexander Schippers won de eerste Jos van Leeuwen Fotoprijs voor de beklijvendste nieuwsfoto van het afgelopen jaar. Deze nieuwe fotoprijs is in het leven geroepen door Hollandse Beelden, ANP en Hollandse Hoogte. De prijs is vernoemd naar de Haagse nieuwsfotograaf Jos van Leeuwen. Jos is nog dagelijks op pad om het nieuws in de regio Den Haag vast te leggen. Een ambachtsman in hart en nieren. De uitreiking vond plaats tijdens een speciale editie van PictureThis in Nieuwspoort.
​ 
De jury, die dit jaar bestond uit Leo Blom, Roel Rozenburg en Jos van Leeuwen, nomineerde zes foto’s uit het jaaroverzicht dat zij maakten van nieuwsfoto’s van het ANP en Hollandse Hoogte. Dit jaaroverzicht verscheen in het magazine Hollandse Beelden.
​ 
Zij kozen uit deze selectie voor ‘de besmeurde zwaan’ van Schippers om zijn bijzondere kijk op het nieuws. Leo Blom ‘Alexander weet een groot onderwerp, ons milieu en de vervuiling ervan, prachtig te vatten in een heel mooi klein beeld. Met die heerlijke typische Hollandse twist, de fles Dreft. Groot nieuws, heel mooi weergegeven. En met een glimlach.’
 
Naast de Jos van Leeuwen Fotoprijs kozen de aanwezigen ook een Publieksprijs. Deze ging naar Steven van der Kruit met zijn foto van de aanhouding van Jawed S. op Amsterdam Centraal.
 
​ 

Algemeen Dagblad

AD Haagse Courant

Villamedia

Jos in het Algemeen Dagblad

Jos in De Posthoorn

Jos in Hollandse Beelden

PictureThis Special 2018

Hollandse Beelden