Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020

De Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020 is voor Remko de Waal. De bekroonde foto toont de burgemeester van Tilburg die, via een keukentrap en bijgestaan door twee medewerkers, een bloemetje brengt naar ouderen die door het coronavirus minder bezoek mogen ontvangen. Een vertederend beeld: het oogt wat knullig, maar oer-Hollands en het is duidelijk een gebaar dat uit de beste bedoelingen voortkomt. Dit was ook de coronacrisis in Nederland: het zal ons nog lang heugen.
 
De foto werd door de jury unaniem gekozen als de winnaar van 150 geselecteerde nieuwfoto’s uit het jaaraanbod van ANP en Hollandse Hoogte. De prijs is voor de derde keer uitgereikt en is in het leven geroepen uit liefde voor de Nederlandse nieuwsfotografie.
 
De vijf genomineerde nieuwsfoto’s voor de Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020 zijn: Arie Kievit met De tram in Spijkenisse op het kunstwerk Walvisstaarten, Robin Utrecht met Leden van de KNRM die zoeken naar vijf watersporters in zee bij Scheveningen, Bart Maat met Minister Hugo de Jong en Remko de Waal met Een demonstrant tijdens het protest tegen racisme in Rotterdam en Burgemeester Theo Weterings die in coronatijden een bloemetje komt brengen.
 
 
Jos van Leeuwen Fotoprijs 2020

Jos van Leeuwen Fotoprijs 2019

Villamedia 

​Algemeen Dagblad

Noordhollands Dagblad

De Gelderlander

Dagblad van het Noorden

Algemeen Dagblad

RTV Oost

Jos Van Leeuwen Fotoprijs 2018