Jan en Corrie
beeld © Ernst Lalleman
Het moet een vakantie aan de Italiaanse Rivièra zijn geweest, ergens rond 1971. Opa Jan Vermeulen poseert trots in de sneeuw langs de weg en leest later met ontbloot bovenlijf een boek op het balkon. Oma Corrie rookt een sigaret. De grootouders van fotograaf Ernst Lalleman komen uit het gegoede Haagse middenstandsmilieu en in die tijd is overwinteren aan de Spaanse of Italiaanse kust chic.
(…)
Op zijn achttiende maakte een oom een einde aan Lallemans bewondering. ‘Je opa is niet wie hij zegt dat hij is.’ Vermeulen bleek een oud-SS’er, die zich rond 1943 bij de Duitse bezetter had aangesloten. Zijn been was aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kapotgeschoten bij een aanval van de Engelsen op een transport met Duitse soldaten.
(…)
Ook oma was fout. Na de oorlog, tussen 1945 en 1948, zaten ze allebei in een krijgsgevangenis: Corrie in Groningen, Jan in Vught. ‘Mijn grote voorbeeld bleek opeens compleet aan de verkeerde kant te staan.’ De oude Vermeulen was toen al zes jaar overleden en navraag over de informatie van zijn oom was dus niet meer mogelijk.