Jaaroverzicht

Een van de opmerkelijkste nieuwsfoto’s uit 2018 is gemaakt door een toevallige passant: de aanhouding van Jawed S. nadat hij op station Amsterdam Centraal twee Amerikaanse reizigers had neergestoken. Door de smartphone is elke voorbijganger ‘nieuwsfotograaf’ geworden. Zoals de doorgewinterde Haagse fotojournalist Jos van Leeuwen eens zei in een interview met Hollandse Beelden: ‘Iedereen loopt met een camera op zak, dus ben ik altijd te laat’.

Het werk van nieuwsfotografen staat onder druk, niet alleen door omstanders, maar ook door strengere veiligheidseisen, aangescherpte privacyregels en het terugschroeven van de prijzen door opdrachtgevers. Maar desondanks is de kwaliteit van de Nederlandse nieuwsfotografie nog steeds heel hoog.

Hollandse Beelden wil met dit jaaroverzicht een meer dan terechte ode brengen aan de nieuwsfotografen die het hele jaar door hun werk blijven doen. Gasthoofdredacteur Leo Blom maakte een ruime selectie van 200 beelden uit het aanbod van ANP en Hollandse Hoogte. Samen met de redactie is die keuze teruggebracht tot 79 foto’s uit een jaar waarin er in Nederland niet zoveel meer gebeurde dan wij doorgaans gewend zijn.