Haagse bureaus

beeld © Roel Rozenburg

De macht zetelt in Den Haag. En de macht zetelt nog altijd achter een bureau. Het bureau is zowel instrument als symbool voor het uitoefenen van macht. Zonder bureau is de machthebber als een keizer zonder kleren.
 
Want hoe gaan die dingen? Vanachter zijn bureau belt de minister-president met internationale leiders, met een staatshoofd en met de ministers van zijn kabinet. Achter het bureau dragen ministers hun portefeuilles over aan hun opvolgers. En achter zijn bureau schrijft de minister die op moet stappen zijn ontslagbrief aan de koning.
 
Een rondgang langs de Haagse bureaus legt vast hoe de leden van het kabinet, de leiders van de Hoge Colleges van Staat, de burgemeester, de commissaris van de koning, de leiders van adviescolleges, adviesorganen, de planbureaus en de directeur van de Unie van Waterschappen erbij zitten. Het geeft een inkijk in welke omgeving de macht wordt uitgeoefend. En die omgeving is heel wisselend – van stijlvol klassiek tot modern – soms huiselijk, maar meestal heel royaal en vooral representatief.
 
 
Het fotoboek Haagse Bureaus bevat vijfentwintig werkkamers met bureau en verschijnt in september.