‘Gelukkig duurde dat maar een dag’

Op 16 maart 2021 sprak premier Mark Rutte het land toe over de coronacrisis. Zijn boodschap: het coronavirus zal een groot deel van de bevolking treffen en de pandemie zal nog maanden of langer duren. Nu dus al een jaar.
 
Voor dit nummer hebben wij vijftig fotografen die ooit hebben gepubliceerd in Hollandse Beelden gevraagd om hun foto van de Covid-19-pandemie op te sturen. Dat kon van alles zijn: thuis, gezin, de hond, de tuin, de grotere habitat, de straat, een verbouwing. Maar ook rust, reflectie, de naderende dood en overpeinzing.
 
Zesendertig fotografen stuurden hun beelden die zij hebben gemaakt in de afgelopen twaalf maanden. Van mappen met nieuwsfoto’s, een enkele foto tot complete beeldverhalen over de bloemen in de eigen tuin, scholieren van een vmbo-school, vader die de dagen nog steeds op zijn driezitsbank doorbrengt en Ruth die met lede ogen moet aanzien hoe haar zus Miriam met het syndroom van Down snel achteruit gaat.
 
Maar bovenal zijn het allemaal ontboezemingen en vormen de beelden in dit nummer een ontroerend en zeer persoonlijk document van deze woelige tijden.