Ducdalfstraat

beeld © Pascal Ollegott

De Ducdalfstraat bestaat niet meer. De straat in Scheveningen heet al jaren Kompasstraat. De woningen zijn in 2002 gesloopt en hebben plaats gemaakt voor nieuwbouw.

(…)

Maar de Ducdalfstraat, dat was ooit de Magneetstraat, lang bekend als de meest asociale straat van Nederland. In Den Haag werd de buurt de ‘Woeste Hoogte’ genoemd. Hier woonden werklozen, criminelen, verslaafden, probleemjongeren. Wie in de Magneetstraat was geboren, was kansloos. Uit wanhoop veranderde het stadsbestuur de straatnaam, in de hoop dat dat een doorstart mogelijk zou maken.

(…)

Fotograaf Pascal Ollegott (1970-2016) maakte over de bewoners van de Ducdalfstraat in 1997 zijn afstudeerproject. Hij trok een half jaar met hen op, vertelt zijn zus Ilona, die zijn nalatenschap beheert. Ollegott leed al vanaf jonge leeftijd aan depressies. Naarmate hij ouder werd kreeg deze ziekte steeds meer grip op zijn leven. Na 2010 fotografeerde hij nog maar weinig, in zijn privéleven wist hij moeilijk zijn weg te vinden. In oktober 2016 maakte hij een einde aan zijn leven.