Drielandenpunt

beeld © Ed Hoogenboom

Het Drielandenpunt zit Ed Hoogenboom, geboren en getogen in Vaals, in het bloed. De plek waar zijn overgrootvader een toeristenkraam had, waar hij het dagelijks brood verdiende voor zijn vrouw en drie kleindochters, die na de Tweede Wereldoorlog als wees waren achtergebleven en liefdevol door hun grootouders werden grootgebracht.
 
De plek waar zijn stoere vader met zijn Harley Davidson als douanier werkte en op een dag op slag verliefd werd op één van de drie kleindochters, die hun grootvader hielpen met de verkoop.
 
Het Drielandenpunt trekt nog steeds toeristen uit de hele wereld, die zichzelf en hun gezelschap graag fotograferen. Hoogenboom raakte gefascineerd door de taferelen die hij telkens aanschouwde rond de paal met schijf, die het Drielandenpunt representeert.

(…)

Van huwelijksaanzoeken tot reünies, van soepele gymnastische houdingen tot een koppel met een dartelende, niet-luisterende hond en van zoenende stellen tot een buslading toeristen met hoogtevrees: het groeide uit tot een serie, die een inkijkje geeft in hoe de mens zichzelf graag vastlegt, over verhoudingen en over de tijd. Met als vast anker de paal met schijf van het Drielandenpunt.