Achterom

beeld © Wilbert Verkaar

‘Aan de deur wordt niet gekocht en achterom is het kermis’. Die opmerking kon ik als kind in Brabant verwachten als ik het waagde aan te bellen bij de voordeur. De voordeur werd niet gebruikt, waarom zou je? Er was een ‘achterom’. Gebruik maken van de achterdeur was een boerengebruik, maar ook in ‘gewone’ huizen met een achterdeur hadden de bewoners liever dat je die gebruikte. Zo bleef de voorkant van het huis, waar zich de mooiste kamers bevonden, immers schoon, ‘proper’, zoals dat heette.
 
Fotograaf Wilbert Verkaar bracht het Brabantse gebruik magistraal in zijn eenvoud in kaart. Veel voordeuren waar geen enkel pad naar toe leidt, waar het gazon in de voortuin nooit betreden lijkt te zijn. Een enkele voordeur is zelfs deels aan het zicht onttrokken door oprukkend struikgewas.
 
Nee, aan de achterkant moet je zijn, bij de keuken, of beter nog de bijkeuken, waar men zich kan ontdoen van vuile klompen, laarzen en schoenen alvorens er een bakje koffie wordt geschonken. Dat touwtje steken ze maar ergens anders door de deur!