75 jaar vrijheid

Nederland herdenkt in deze tijd dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de Duitse bezetting. De beelden zijn overbekend: dansende mensen, bevrijders in trucks, op tanks, lopend tussen de hossende mensenmassa, wapperende vlaggetjes. Zo zag de bevrijding er dus uit.

(…)

De opluchting van de overlevenden na de bevrijding is begrijpelijk, de ontlading enorm. Meisjes vallen de soldaten om de nek, jongens dansen uitgelaten rond, vlaggen wapperen in de wind, iedereen is uitgelaten. In Amsterdam gaat het wel even mis. Een paar gefrustreerde en verslagen Duitsers openen het vuur op de menigte die op de Dam feestviert.

(…)

Maar de feestende massa is er op die meidag niet mee bezig. Het voedsel dat als manna uit de hemel is komen vallen, heeft de ergste honger verdreven. De bommenwerpers, die nu eten lieten vallen in plaats van zware bommen, zijn de voorbode van de tanks en trucks met Engelsen, Canadezen, Amerikanen, Polen die hun leven op het spel hebben gezet om Europa uit de greep van de nazi’s te halen.