100 jaar Sociale Zaken

beeld © Hollandse Hoogte

Werk is aan de orde van de dag. Het geeft je houvast, structuur en zorgt voor een boterham op je bord. Maar werk roept ook emoties op. Trots bijvoorbeeld, als een klus heel goed gaat of als je wordt aangenomen voor die ene baan die je dolgraag wilt. Soms zorgt het ook voor frustratie. Als het niet lukt om werk te vinden of juist als je uitkijkt naar het verlossende moment waarop het allemaal niet meer hoeft. Of wat dacht je van de spanning van een nieuw begin of de ergernis die je voelt als je tureluurs wordt van je baas en hem of haar het liefste achter het behang wilt plakken?
 
Werk is een verhaal dat zich uitspint over ons hele leven. Soms doodnormaal, soms spannend, maar met elke dag weer een nieuw hoofdstuk, zelfs wanneer we van ons pensioen genieten. Dit fotoboek gaat over dat verhaal van werk en de emoties die het oproept. De aanleiding vormt het 100 jarig jubileum van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Maar verwacht geen naslagwerk met een eeuw geschiedenis, overzichtelijk in prenten vastgelegd, al laat de eerste foto goed de noodzaak zien van een van de eerste opdrachten van het ministerie: de aanpak van kinderarbeid.
 
Als je dit boek doorbladert, vind je beelden die je laten zien en voelen wat werk voor mensen betekent. Hoe we ervoor hebben gestreden en hoe het bij ons leven hoort. Of zoals Ramses Shaffy het mooi verwoordde: Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder.